ORGANİK ARICILIKTA HASTALIKLARLA MÜCADELE

Hastalıkların önlenmesi için;

1- Dayanıklı  ırk ve hatlar seçilmeli, 

2- Ana arılar düzenli olarak yenilenmeli,

3- Kovandaki petekli çerçeveler düzenli olarak yenilenmeli

4- Kovanlardaki erkek yavru arılar kontrol edilmeli,

5- Kovanlarda yeterli miktarda polen ve bal bırakılmalı,

6- Arı sağlığı için kovanlar sistematik olarak denetlenmeli,

7- Arılıklarda kullanılan malzemeler, organik yöntemlerle dezenfekte edilmeli,

8- Kirlenmiş maddeler veya kaynaklar zararsız bir şekilde imha edilmelidir .

9- Arıları rutubetten, stresten ve ani ısı değişimlerinden korumak.

 

            Tedavi edici etkilerinin öngörülen tedaviye uygun olması kaydıyla kimyasal bileşimli ilaçlar yerine fitoterapik ve homeopatik tedavi yöntemleri kullanılmalıdır.

Koruyucu önlemlere rağmen, koloniler hastalanır veya zarar görürse, koloniler ayrı alanlarda izole edilerek tedaviye alınır bir veterinerin sorumluluğunda kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılabilir. Veteriner ilaçlarının uygulandığı zamanlar; aktif farmakolojik madde de dahil ürünün tipi, konulan teşhis, dozu, uygulama şekli, tedavi süresi ve ilacın yarılanma süresi açıkca kaydedilmeli ve ürünler organik ürün olarak pazarlanmadan önce yetkilendirilmiş kuruluşa bilgi verilmelidir. Bu kovanlar için geçiş süresi uygulanır. Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaç kullanılmaz.

 

Varroa mücadelesinde :       

a-Organik kökenli formik asit, laktik asit, asetik asit, oksalik asit, mentol, timol,  okaliptol veya  kafur kullanılmalıdır. Bu amaçla formik asit ve timol içerikli ruhsatlı ilaçlar piyasada bulunmaktadır.

b-Biyolojik yöntem olarak erkek arı gözlü çerçeveler kullanılır. Yönetmelik bu amaçla erkek arı gözlü peteklerin imha edilmesine izin vermektedir. Bu yöntemi uygulamak için arıların ilkbahar gelişme döneminde kuluçka bölümüne, üst çıtasına boydan boya 1 cm uzunluğunda temel petek tutturulan veya tamamen boş çerçeve verilerek erkek arı gözü yapmaları sağlanmalıdır. 

 

          Kovanların dezenfeksiyonu, pürümüz ile alev tutularak yapılır. Arıcılıkta kullanılan ekipmanın dezenfekte edilmesi amacıyla su, kaynar su,  buhar,  kireç kaymağı,  sönmemiş kireç, sodyum hipoklorit (çamaşır suyu), doğal bitki özleri, alkol ve sodyum karbonat kullanılır.